Donnerstag, 15. Mai 2014

Joseph Roth am 18. Mai im niederländischen Fernsehen

Sonntag 18. Mai 2014 sprechen die Germanistin und Autorin Els Snick und Schriftsteller und Roth Liebhaber Tommy Wieringa über Joseph Roth in Wim Brands VPRO TV Programm “Boeken”.

Mehr Informationen hier.Auf der Website schreibt Wim Brands selbst:

“Els Snick - Waar het me slecht gaat is mijn vaderland. Joseph Roth in Nederland en België

'Een van de grootste Berlijnse hotels heeft zijn portier afgeschaft. In zijn plaats doet nu, wellicht nauwkeuriger, maar ook zakelijker en onpersoonlijker, een soort voorziening dienst, 'verkeers- en inlichtingenbureau' genoemd, met secties voor alles wat de gasten nodig hebben: een wekdienst, een postkantoor, een reisbureau en dies meer.

De functionarissen van deze secties zijn niet in livrei. Het plechtige donker van hun pak roept een sfeer zonder fooien op, terwijl, zoals iedereen zich wel herinnert, de vrolijke glans van de messingknopen aan het uniformjasje van de portier heerlijke associaties placht op te wekken. Naar het schijnt heeft Amerika als eerste de dood van de portier goedgekeurd en veroorzaakt'.

Schreef Joseph Roth, de joods-Oostenrijkse schijver die op de vlucht voor Hitler van hotel naar hotel zwierf in verschillende Europese landen in Hotelmens. Hij is onbetwist een van de beste schrijvers van de vorige eeuw.

Wat maakte hem zo goed?

Aan de vooravond van een Rothspektakel in de Amsterdamse stadsschouwburg geven schrijver Tommy Wieringa en de Vlaamse germaniste Els Snick in VPRO Boeken antwoorden op die vraag.”

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen