Montag, 12. Mai 2014

Joseph Roth Dokumentation im EYE Filmmuseum, Amsterdam

Am 18. Mai 2014 um 19 Uhr zeigt das neue Amsterdammer EYE Filmmuseum die Dokumentation "Joseph Roths Grosse Welt Bioskoptheater" von Hans Keller aus dem Jahr 1994. In Niederlaendisch, Deutsch und Franzoesisch mit niederlaendischen Untertiteln.

Mehr Informationen hier.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de grote schrijver Joseph Roth overleed. Documentairemaker Hans Keller filmde in 1994 een intrigerend portret van de kroniekschrijver van het interbellum. De beroemde journalist, auteur van Radetzkymars en De legende van de heilige drinker, gold als fel criticaster van de nazi’s. 

Op 27 mei 1939 stierf Joseph Roth in een Parijs hospitaal. De in Galicië geboren schrijver had het uiteenvallen van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie meegemaakt en was getuige van de opkomst van de nazi’s. Hij schreef over die roerige tijd voor de grote kranten in Wenen en Berlijn en haalde in zijn romans de herinnering op aan de verdwenen wereld van de Oost-Joden in de Donaumonarchie. Roth vluchtte in 1933 voor de nazi’s en groeide uit tot bewonderde exilschrijver.
Documentairemaker Hans Keller volgt het spoor van Roth de kroniekschrijver, antifascist, drinker en emigrant en toont documentaire opnamen in een Bioskop-theater, waar ook scènes worden nagespeeld uit een door Roth geschreven filmscript.
Inleiding door germaniste en Joseph Roth-kenner Els Snick, auteur van ‘Waar het me slecht gaat is mijn vaderland. Joseph Roth in Nederland en België.’

De voorstelling is een samenwerking van EYE met SLAA, Uitgeverij Atlas en Uitgeverij Bas Lubberhuizen.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen